A Fidesz márpedig leváltható

Még mindig nem késő!

Még mindig nem késő!

Ezt kell csinálnia az elllenzéknek! 2. rész

Mik a legfontosabb közös pontok?

2017. november 09. - Becky Weiss

Persze lehet folyton azzal foglalkozni, mikor melyik párt vagy szerveződő csoport milyen hülyeséget mond. Hogyne. Csakhogy ez azt a széttagoltságot erősíti, amiről már 2014-ben kiderült, hová vezet.

Hová is? Oda, hogy az összes ellenzéki párt kénytelen volt a mandátumok egyharmadában összezsúfolódni. Sokuk még oda sem került be.

Viszont hová vezetne, ha sikerülne azokra a dolgokra fókuszálni, ahol teljes az egyetértés? Ennél jóval nagyobb szelet jutna a parlamenti patkóból. Sőt, a cél az, hogy ezzel azok a pozíciók is, ahol már érdemleges munkát lehet végezni!

És elég sok olyan dolog van, ahol a konszenzus megvalósítható!

Az első előtti lépés a Fidesz leváltása. Amíg ez nem történik meg, minden más csak elmélet. Az ország pedig egyre tovább sodródik a szakadékba. Pontosabban, valami annál is rosszabb helyre: ki az EU-ból, bele a putyinista Oroszország karjaiba. De erről már sokat írtam.

 

A valódi első lépés a demokratikus intézményrendszer helyreállítása.

Független bíróságok, bizottságok, média. Természetesen az Alaptörvény helyett ismét az Alkotmányt kell hatályba helyezni, és a választási rendszer is újabb reformra szorul. Ezúttal valódira.

Minderre azért van szükség, hogy soha többé ne legyen lehetséges a hatalom olyan mértékű koncentrálása, mint amit a Fidesz végrehajtott! Mára ugyanis kiderült, mindez nem csak a visszaélések lehetőségét teremti meg, hanem annak gyakorlatát is!

 

A második lépés a felelősségrevonás.

Ezt a társadalom igazságérzete is igényli, de azért is szükség van rá, hogy mindenkorra megjegyezze Magyarország, van egy olyan határ, amit nem lehet átlépni. A Fidesz átlépte, és ezért felelnie kell.

 

A harmadik, az előzővel egy időben végrehajtható teendő a presztízsberuházások leállítása és a folyamatban lévő közbeszerzési pályázatok azonnali átvilágítása.

Ez az a terület, ahol köszönhetően az állami szinten monopolizált korrupciónak a legtöbb pénz eltűnik. Különösen annak a lehetőségeit kell megvizsgálni, miként lehet a Paks-2 projektből kiszállni és azt korszerűbb energiaforrásokra épülő beruházásokkal helyettesíteni.

Mindez utópiának hangzik és két szempontból véve az is. Egyrészt, sajnos lesznek olyan beruházások, amelyeket úgy kell leállítani, hogy az már addig a pontig jelentős veszteséget termelt. Ezért van szükség a szakértői szintű felülvizsgálatokra: könnyen elképzelhető hogy még mindig kisebb kárt okoz a leállítás, mint a folytatás. Másrészt, illúzió azt hinni, hogy a Fidesz távoztával eltűnik a korrupció is az országból. Az uram-bátyám alapon osztogatott pénz és pozíció mindenütt létezik. Csak nem akkora mértékben, mint ahogy az ma Magyarországon történik és nem olyan formában, hogy a végeredmény túlárazott ám silány minőségű produktum! A visszaszorításhoz ismét csak szakértői munkára és egy idehaza teljesen ismeretlenné tett dologra, hatástanulmányokra lesz szükség.

E szerteágazó lépésbe bele kell, hogy tartozzon azoknak a korrupciós láncoknak a megszűntetése is, amik azt eredményezik, hogy a pályázati pénzeknek sokszor a kilencven százalékát azonnal vissza is kell küldeni valamelyik kormányközeli személynek vagy cégnek! És sokszor azt sem tudni pontosan, hogy kinek. Lehet, ez sokaknak meglepően hangzik, de ma rendszerint ez folyik az országban. Kérdezz csak meg bárkit, aki e területen dolgozik!

 

A negyedik lépés az adórendszer gyökeres és átfogó reformja.

Nem is csak azért, mert a befolyt pénz legnagyobb része pontosan a fent írt korrupciós láncokat eteti, hanem azért is, mert a horribilis adóterhek állnak nagyon sok probléma hátterében. A rekord méretű ÁFA eredménye, hogy a nélkülözhetetlen fogyasztási cikkek még európai viszonylatban is drágák. A munkáltatókat és a munkavállalókat sújtó beláthatatlan mennyiségű teher miatt viszont a ténylegesen foglalkoztatottak száma és a bérszint is alacsony.

Ahhoz, hogy ne munkanélküliek, közmunkások, feketén dolgozók, kölcsönzött munkaerők és kényszervállalkozók országa legyünk, meg kell teremteni tehát a rendes és tisztességes munkavállalás valódi feltételeit!

 

 

Az ötödik lépés, ami már sokkal több nézeteltérés tárgya, a befolyt adóösszeg átcsoportosítása.

Abban mindenki egyet ért, hogy az oktatás és az egészségügy komoly minőségi reformokra szorul. De emellett meg kell teremteni azokat a beruházásokat, illetve a lehetőségeiket, amelyek valódi termelést eredményeznek!

Magam részéről Magyarország két legnagyobb lehetőségének a minőségi termékeket előállító mezőgazdaságot, illetve az idegenforgalmat látom. Az előbbihez nem csak a természeti adottságaink adottak, hanem bizonyos fokig az a technológiai és tudásháttér is, ami még nem veszett el teljesen. Az utóbbi két legjelentősebb területe a gyógyturizmus és a fesztiválturizmus. Vagyis, Magyarország egyszerre tudja kiszolgálni Európa idősebb és fiatalabb nemzedékét is.

Mások feltehetőleg más és több lehetőséget tartanak kivitelezhetőnek. De mindenképp olyan beruházásokra van szükség, amelyek hosszú távon megtérülnek és jövedelmeznek. A stadionok, a túlárazott metrószerelvények és az országot nyomorba döntő új atomerőmű nem tartoznak ezek közé. Hogy mik igen, annak eldöntéséhez viszont nem Becky Weiss-okra és más megmondó emberekre, hanem már szakemberekre van szükség. Meg kell valósítani Magyarországon a szakértői kormányzást!

 

A hatodik lépés a társadalom elszegényedésének megállítása, és a leszakadt rétegek felzárkóztatása.

Az, hogy a jelenlegi formájú közmunkaprogramot fel kell számolni, nem vitás. Az ugyanis csak konzerválja a szegénységet, valódi lehetőséget az abból való felemelkedésre nem teremt.

Abban, hogy a szegénység komoly probléma, nincs vita az ellenzéki pártok között. Hogy mi lesz a megoldás, az viszot összefügg, sőt, össze kell hogy függjön az előző lépésre adott válaszokkal. E válaszok ugyanis nem csak tőkét hozhatnak az országba, hanem munkahelyeket is teremthetnek!

És egyben ez az a szint, ahol már bizonyosan kezd felbomlani a konszenzus azok között, akik kormányváltást szeretnének.

De egyelőre idáig eljutni is elég.

Hiszen ez már hat olyan mindenki által elfogadható pont, amik mentén képes lehet szerveződni az ellenzék.

 

De azért mondanék a végére egy hetediket is.

Nem a többi pártot kell nézegetni, hogy melyik héten melyikük játszik a Fidesz kottájából! Hanem a saját párton belül kell megtalálni azokat a kerékkötő sutymorgókat, akik rendre megtorpedóznak minden az összefogásra és szerveződésre tett kísérletet!

Ők lesznek azok, akik valóban a Fidesz emberei!

Nem maguk az ellenzéki pártok, és nem azok az emberek, akik az eddig írt hat dologban a konszenzust keresik! Nem az ellenzék, hanem a Fidesz létérdeke, hogy ne legyen Magyarországon olyan politikai erő, amely a Fidesszel összemérhető nagyságú!

És hogy 2014-ben ezt sikerült elérniük, sem a saját zsenialitásuk eredménye.

Ők is kottából játszanak.

A putyini Oroszország kottájából.

Amit be kell csukni és tűzre kell vetni, mert nincs helye Magyarországon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://realresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr4813222343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.10. 05:31:29

"első lépés a demokratikus intézményrendszer helyreállítása"

Most is demokratikus az intézményrendszer.

"a társadalom elszegényedésének megállítása, és a leszakadt rétegek felzárkóztatása"

Ehhez a jelenleginél erősebb antiliberális irány kell. Azaz egy ballib kormányzat éppen káros lenne erre.

DFK 2017.11.12. 21:58:53

Mit jelet a demokrtikus intézményrendszer helyreállítása? Azt, hogy mindenhova csak libsit lehet ültetni? Azt, hogy a sajtó újra kizárolagosan balliberális legyen?
Mi lenne a választási rendszer reformja? Az, hogy mindig a baloldal nyerjen?
süti beállítások módosítása