A Fidesz márpedig leváltható

Még mindig nem késő!

Még mindig nem késő!

Két nagyon gyakori kommunikációs trükk a kormánytól

A Vörös Hering és a Jó, Akkor Csak a Szőkék

2017. október 08. - Becky Weiss

Már ott tartunk, hogy semmi meglepő nincs abban, ha a valaki a kormányból belenget egy olyan ordas nagy baromságot, amit ha meg is valósítanak, ismét széles néptömegek élete válik még nehezebbé.

Bár azt mondhatnánk, az ostoba javaslataikat soha nem veszik keresztül! De sajnos számos példa mutatja, hogy semmi nem lehet annyira borzasztó, hogy ne valósítsák meg! Elég csak a vasárnapi zárvatartásra, a kisvasútra, vagy számtalan közterület fátlanított ledarálására gondolni.

 

Sokszor azonban a háttérben teljesen más áll. A két legfontosabb cél közül az elsőt már többen felismerték, a második azonban sokaknak új lesz.

 

1. A Vörös Hering (Gumicsont)

Az előbbi kifejezést az angol nyelv használja, míg a zárójeles szó a magyar médiában meghonosodott megfelelő arra a jelenségre, amikor egy nagyon feltűnő dologgal terelik el a figyelmet egy annál sokkal veszélyesebb másik dologról.

A gyakorlatban amíg a média és az ellenzék a (többnyire tudatosan) kiszivárogtatott vagy belengetett baromsággal foglalkozik, addig senki nem veszi észre, hogy ezzel egy időben például megszavaznak egy olyan törvényt, amire ha bárki odafigyelne, azonnal botrány robbanna ki. Megfigyelhető, hogy a Vörös Heringet rendszerint a kormány valamelyik népszerűtlen és/vagy komolyan nem vett tagja teszi le az asztalra. (Deutsch Tamás vagy Rezsiszilárd például mindig jól használhatók erre.)

Vegyünk egy képzelt példát!

Valaki elpöttyinti a médiában az ötletet, hogy dolgoznak a törvénytervezeten, hogy a külföldön munkavállalóktól is beszedjék a magyar dolgozókat érintő összes adót. Hogy bizonyos esetekben már most is történik hasonló, most felejtsük el egy pillanatra! Pár napon belül e szavakat felkapja a média, majd a legtöbb ellenzéki párt is. Valószínűleg gyorsan és sokan leírják azt is, hogy ez a törvény elméletileg lehetetlen, gyakorlatilag pedig kivitelezhetetlen volna. És mialatt mindenki ezzel foglalkozik, egy salátatörvény keretében különadót vetnek ki a használatban lévő számítógépekre. Az adónem tehát egy egyszerre rengeteg dologgal foglalkozó törvényben lesz elrejtve, és ha ügyesen csinálják, arról az emberek csak annak megszavazása után értesülnek. Vagy még akkor sem. De sokszor "csak" arról van szó, hogy valamelyik stróman ismét hatalmas összeget nyúl le. Például Mészáros Lőrinc ezúttal a Dunakanyart vásárolja meg. Csak úgy pályázat és jogalap nélkül, fű alatt.

Honnan ismered meg a Vörös Heringet? A belengetés a semmiből, előzmény nélkül érkezik és általában olyan dologról van szó, amit ha kicsit végiggondolsz, magad is rájössz, hogy megvalósíthatatlan. Eddig még nem igazoltam, de valószínűnek érzem, az ilyen Gumicsontok megszülésének és terjesztésének jó forrásai a hírportálnak tűnő, ám sokszor valótlan információkat közvetítő oldalak. Tehát, valahányszor hatalmas baromságról értesülsz, az első dolgod mindig az legyen, hogy végiggondold, miről akarják éppen elterelni a figyelmet!

 

2. A Jó, Akkor Csak a Szőkék

Bár ártalmatlanabbnak látszik, sokkal nagyobb veszélyeket rejt magában, mint a Gumicsont.

A történet itt is egy belengetett baromsággal kezdődik, viszont azzal folytatódik, hogy látszólag az elkövetkező tiltakozás hatására megszületik a következő, az előzőnél enyhébb ötlet. Valójában a cél azonban nem a belengetett változat, hanem az ahhoz képest kevésbé rossz változat megvalósítása! Ilyenkor az emberek ugyanis úgy élik meg, hogy ami történik, jóval kisebb baj, mint amiről eredetileg szó volt. Elfelejtve azt, hogy a kezdeti állapothoz képest a megvalósulni látszó terv sokkal rosszabb!

Ismét vegyünk egy képzelt példát!

Kipattan, hogy jövő évtől a gyalogosokra is kivetik a súlyadót. A már önmagában abszurd ötlet természetesen, pont ahogy számítják, ki is váltja az össznépi felháborodást. Eltelik néhány nap, esetleg néhány hét, és már asztalon is van a kiegészítés, hogy ja, nem kell megijedni, azt havi ötszáz forintban maximálják. Vagy esetleg csak a 100 kg-nál nehezebb emberekre fog vonatkozni.

Ha az első változat történik, sokan azt fogják érezni, az az ötszáz forint már igazán nem számít a többi teher mellett. Csakhogy eredetileg nulla forintot kellett fizetni azért, ami majd ötszáz forintba fog kerülni! Tehát mégis meg fog valósulni, amit akarnak!

Az igazán veszélyes azonban a második változat. Ekkor ugyanis a 100 kg-nál könnyebb emberek fellélegeznek és a továbbiakban nem is óhajtanak foglalkozni a kérdéssel, hiszen a teher a továbbiakban őket már nem érinti. A súlyosabbak azonban, érthető módon, továbbra is tiltakozni fognak. Nem nehéz kitalálnod, mi lesz a történet vége: a kérdés kapcsán sikerült a társadalmat megosztani és egy új paraméter mentén egymásnak ugrasztani!

Honnan ismered meg a Jó, Akkor Csak a Szőkék jelenségét? Magától értetődően arról, hogy meglepő gyorsasággal megjelenik az enyhébb következményekkel járó javaslat is. De van egy másik fontos ismérve is! Ha egy ötlet, törvénytervezet, új adó, államosítás stb. kapcsán a semmiből előkerülnek azok a hangok, akik elkezdenek amellett érvelni, hogy jó és szükséges dologról van szó, biztosra veheted, hogy a kormány tényleg meg akarja valósítani az elképzelést! Ezek a vélemények pedig a valóságban fizetett emberektől származnak. Emlékezz csak arra, a vasárnapi zárva tartás felvetődésével egy időben megjelentek azok a hangok, akik teljes mellszélességgel magyarázták, milyen jó dolog ez a kereskedelemben dolgozóknak! Hol voltak korábban ezek a hangok?

 

Akkor nincs is mit tenni?

Dehogy nincs! Sok eset igazolta már, hogy a társadalmi tiltakozás, a tüntetések hatására kénytelen volt meghátrálni a kormány. Igaz, ez mindig csak a legvégső esetben következik be, és mindig úgy állítják be, hogy azért történik, mert ők hallgatnak a nép hangjára. Vagy egyszerűen letagadják, hogy az adott dolog valaha is létezett. Az előbbire volt példa a vasárnapi zárva tartás. Függetlenül attól, hogy az a bizonyos "nép hangja" már előre megmondta, hogy ez bizony kurva rossz ötlet. Az utóbbira pedig az olimpia. Hirtelen kikerült a kérdés a köztudatból, mint ha a kormány soha nem akart volna olyat rendezni, ugye?

 

Tényleg ennyi volna a kormány fegyvertára? Sajnos nem. Sok aljas trükkjük van még. De hát hogyan lehet ezzel szemben bármit is tenni? Erről fogok hamarosan mesélni.

A bejegyzés trackback címe:

https://realresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr2812939269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása