A Fidesz márpedig leváltható

Még mindig nem késő!

Még mindig nem késő!

A sutymorgók már a spájzban vannak

2017. október 15. - Becky Weiss

Említettem már ebben a bejegyzésben, hogy a Sutymorgó az egyik legveszedelmesebb Fidesz-szavazó típus, és hogy fogok még vele foglalkozni.

Sutymorgók persze nem csak politikai környezetben léteznek, hanem szinte hogy bárhol. De miről lehet felismerni őket?

Rögtön a leglényegesebb vonással kezdem: az igazi Sutymorgó soha nem keresi a feltűnést, soha nem ő a társaság középpontja. Ő csak "jelen van". De valahogy mindig és mindenütt. És mindig mindenkit ismer, mindenkiről mindent tud. Vagyis hát, minimum úgy tesz.

Elszakadva a politikától, itt van néhány élethelyzet, amikkel talán már Te is találkoztál. Két hete még azt hallotad a főnöktől, hamarosan megbeszélitek a fizetésemelésedet, most meg a kollégáid fele kap, Te viszont pont nem. Hétfőn még arról volt szó, a héten véglegesítenek a cégnél, pénteken meg közlik, bocs, még sem kellesz. Amikor a buli után elköszöntök, elkéri az összes elérhetőségedet, látod rajta, hogy odáig van érted meg vissza, aztán nem hogy nem jelentkezik, hanem amikor legközelebb látod, úgy tesz, mint aki nem is ismer. Vagy nagyon hamar megvan az a bizonyos összhang, egy hullámhossz, aztán eltűnik öt percre, és utána meg mintha jégcsapok lógnának köztetek. Ilyenkor nagy a valószínűsége, hogy egy Sutymorgó keze van a dologban.

De pontosan mit csinál? Látszólag semmit. Ő csak épp elejt egy-egy megjegyzést, be nem fejezett sztorit, majd témát, vagy helyszínt váltva le is zárja a történetet. Az ügyes Sutymorgó két legfontosabb ismérve: mindig olyan dolgot említ, ami a gyakorlatban ellenőrizhetetlen, de nagyon is hihető!

Az első felét illetően a kulcs a gyakorlatban. Tehát, olyasmiről van szó, amelyről az ember maga is úgy gondolja, utána tud járni, igaz-e, viszont ez az utánajárás semmiképp sem egyszerű folyamat. Vagy azért, mert kellemetlen helyzetet teremt, ha rákérdezel a dologra, vagy azért, mert éppen nincs senki, aki jelen volt az említett eseménykor, vagy azért, mert annyira általános az a bizonyos ellenőrizhetőség, hogy nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Ez utóbbi jellemző fordulata például a "mindenki előtt azt csinálta, hogy..." vagy a "többektől is hallottam, hogy...". Persze, ha mégis megpróbálod kideríteni az igazat, nyilván pont olyan valakibe fogsz belefutni, aki nem is tud róla, hogy miről van szó. Annyi embert meg ugye nem kérdezel meg, hogy rágyere, hazugság az egész.

Legalább ilyen fontos a hihetőség. Jó módja a hazugságnak, ha a Sutymorgó az áldozat valóban létező rossz tulajdonságára épít, ám azt felnagyítja, vagy sokkal súlyosabb szituációba emeli át. Ha valakiről tudod, hogy sokat bulizik és nem egyszer nagyon berúg, akár azt is elhiheted róla, hogy súlyos alkoholproblémái vannak, nem? Hasonlóképpen, ha valakiről tudod, hogy rendszeresen késik, hihetően hangzik, hogy azért bukott el egy nagyon fontos ügyfelet, mert nem ért oda időben, ugye? Pedig, ha például ez utóbbi esetben rákérdeznél, kiderülne, hogy a valóságban az ügyfél késett volna annyit, hogy a tárgyalás meg sem valósult, később pedig aktualitását vesztette az üzlet...

E két dolog együtt, a hihetőség és az ellenőrizhetetlenség, már önmagában is csodákra képes. Sok Sutymorgó azonban előszeretettel gyűjti az információt mindenről és mindenkiről, ezért nem egyszer olyan dolgokat dobnak be, amik tényleg igazak! Márpedig mindenki hibázik néhányszor az élete során...

Hogy jobban értsd, néhány tipikus Sutymorgó-mondat, ellátva a magyarázataimmal:

Hát, reméljük, jobban könyvel, mint ahogy a szkennert kezeli.
Burkolt felhívás a beszélgetőpartner részéről a történet részletezésére. Amiből persze minimum az derül ki, hogy képtelen volt az illető egyetlen oldal bemásolására is. Hogy ebből mi igaz, nem tudni, azt viszont igen, hogy mindennek nem sok köze a könyveléshez.

Valójában nem is bébiszitterként dolgozott Németországban, és amennyi pénzzel hazajött, nem lepődnék meg, ha kiderülne, inkább férfiakat szittelt.
Lenyűgöző sutymorgás! Egyfelől, száz százalékig spekuláció, másfelől, nem olyan dolog, amire csak úgy rákérdeznél az érintettnél.

Annyira eldurrant az agya, hogy neki akart menni a pincérnek! A többieknek kellett őt lefogni!
Ha ezt olyan emberről hallod, aki eleve impulzív, vagy aki rendszeresen kondizik, nincs is rá igényed, hogy megkérdezd, mégis kik voltak azok a "többiek".

Amikor még anyám kozmetikusként dolgozott, az ő vendége volt, háááát, tudna mit mesélni róla...
Rendkívül hatásos, még ha ismered is a Sutymorgó anyját, akkor sem valószínű, hogy olyan mélységig, hogy valaha is elkezdenél beszélgetni vele arról, akire az utalás történt. Nem mellesleg, minden konkrétum nélkül.

Sszz.. te tudod.
Megvan ugye az a bizonyos felszisszenő hang előtte? Ha érdeklődsz a részletek iránt, vagy lesznek azok is, vagy jön egy "inkább nem mondok semmit" jellegű válasz. Ha nem, a kétely már egyébként megszületett benned.

(Semmit nem mond, csak vág egy olyan pofát, hogy)
Ez pedig a legütősebb változat: semmi sincs közölve, csak a negatív töltés.

 

És hogy miért kellett ezt az egészet elolvasnod?

Legalább három oka van. Egyrészt, hogy értsd, miként működnek a Sutymorgók. Ha már felismered őket, tudod, kiket és mikor kell fenntartásokkal kezelni. Másrészt, a sutymorgás magasiskolája sajnos messze túlmutat a Fidesz keretein. E két dologról később fogok írni.

Ami viszont most fontos: ezek a Sutymorgók beépültek már az összes ellenzéki pártba. Ők azok, akik miatt hiába tartja mindegyikük fontosnak az összefogást, az mégsem válik valóra. Figyeld csak meg, szinte már mindenkiről közölve lett, hogy igazából összejátszik a Fidesszel és nem is akarja azt megbuktatni. Konkrét bizonyíték azonban nagyon kevés hangzott el!

Nagyon valószínű, hogy e Sutymorgók áldásos tevékenységének a hozadéka az is, hogy az október 23-ára tervezett nagy ellenzéki tüntetésből egyre-másra farolnak ki a pártok.

Egyébként személyes bizonyítékom is van a beépült Sutymorgók meglétére. Nem egy ellenzéki aktivistával és fontosabb szereplővel beszéltem már és gyakorlatilag mindegyiküktől meghallgathattam már sok-sok, jó eséllyel hozzájuk is sutymorgás útján eljutott álinformációt. Én az összes párt helyében nagyon szétnéznék a belső emberek között.

 

Különben észrevetted, hogy az előző bekezdésben én magam is sutymorgást követtem el?

Függetlenül attól, hogy amit írtam, egyébként igaz, a Sutymorgók működését még azért is érdemes ismerned, hogy Te magad is felhasználhass néhányat a taktikáik közül. És ahányszor ezzel sikerrel jársz, annyival is kevesebben fognak a Fideszre szavazni. Továbbra is ez a cél lebegjen a szemed előtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://realresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr5012976298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása