A Fidesz márpedig leváltható

Még mindig nem késő!

Még mindig nem késő!

Beszélgessünk a... 2. rész

Jobban teljesítünk? Nem, mert Soros!

2017. október 10. - Becky Weiss

A kormánypropaganda oldalán áll rengeteg pénz és az idehaza elérhető média legnagyobb szegmense. Ha ezt a blogot olvasod, valószínűleg már tudod, hogy a valóság teljesen más, mint amit a propaganda mond. Eszközöd azonban alig van arra, hogy a valóságot másoknak is megmutasd.

Tapasztaltad már, hogy próbálsz egy Fidesz-szavazóval érdemi beszélgetést folytatni, az érveid azonban nem csak hatástalanok, hanem azokon a másik még csak el sem gondolkozik? Úgy sejtem, igen. Lerohanni senkit nem lehet az igazsággal, főleg akkor nem, ha végső érvként ott van veled szemben: miért kéne neked hinni és nem mindannak, amit mindenütt hallani?

Hogy a "mindenütt" pont a kormánypropagandát jelenti, most hagyjuk egy pillanatra, mint ahogy azt is, hogy érdekes módon az előző rendszerben soha nem fordult elő, hogy az ellenzéknek ne lett volna módja hallatnia a hangját...

Sokkal hasznosabb eszköz, ha kételyt ébresztesz a másikban. Ennek pedig az egyik jó módja az, ha te csak kérdezel és a levegőben hagysz dolgokat, hagyva ő maga gondolkozzon el a válaszokon! Még tovább megyek: az sem szükséges, hogy a feleletek rögtön a kérdést követően megszülessenek. Mondd csak meg, nem győzködés végett kérdezted amit, hanem azért, hogy a másik is és te is elgondolkozhassatok a válaszokon!

Az itt írtak főleg azoknál a Fidesz-szavazóknál használhatóak, akik az 5. és 6. csoportba tartoznak, bár esetenként a 4. és 7. típusnál is működhetnek. A két, a Fidesz-szavazók legfontosabb fajtáit bemutató írást itt találod: egyik, másik.

A következő példa egy nagyon jó módszer arra, ahogy el lehet indítani valakit a kétkedés útján! Természetesen még véletlenül se így indítsd el a beszélgetést, várd meg, amíg a téma a politikára terelődik, vagy ha te magad hozod fel a témát, kapcsolódjon az szervesen a beszélgetés ívéhez.

 

Mindenütt hallani, hogy Magyarország jobban teljesít. Te miként tapasztalod ezt a saját életedben?

A legvalószínűbb, hogy semmilyen választ nem fogsz kapni, de ez egyáltalán nem baj! Nem a vita megnyerése a célod, hanem hogy a másikban elültesd a kételyt, hogy tényleg jobb lett-e az élet, mióta a Fidesz van hatalmon! Legyen bármennyire elvakult Fidesz-hívő, kétségbeesetten keresni kezdi a példákat, mitől jobb neki. És a legtöbbjük nem fogja megtalálni!

Néha születnek majd válaszok. Hallhatod esetleg, hogy mennyi minden épült az országban. Erre megkérdezheted ezt:

Na, ez remek! Hogyan lett jobb ettől a Te életed?

Erre is nehéz választ adni. Lehet, hogy azért, mert a legtöbb beruházásra igazából nem is volt szüksége a közembereknek? De az is előfordulhat, hogy sikerül a beszélgetőpartnerednek olyan példát felhoznia, ami valamilyen szempontból tényleg hasznos. Ekkor folytathatod így:

Értem. Szerinted ez volt a legjobb beruházás? Vagy lett volna valami, amire nagyobb szükség lett volna?

Nagyon fontos dramaturgiai lépés! Mert ez az a pont, ahol elkezdhet a Fidesz-szavazó gondolkozni azon, hogy valójában mire lenne szüksége. És valószínűleg rá fog ébredni, bármi is jut eszébe, azt hiába várja ettől a kormánytól. Ismét mondom: nem az a dolgod, hogy megvárd a választ! Mondd csak azt, hogy gondolja csak végig, azzal együtt, hogy mennyi esélyt lát az igényei teljesülésének! Elvégre, komoly kérdések ezek, nemde?

 

Sokkal valószínűbb azonban, hogy ha jön válasz, példák helyett azt hallod, amit mára ügyesen kiérlelt a kormánypropaganda. Nevezetesen: mert a Soros, mert a migránsok, mert a Brüsszel! És ezért nem érezni azt a jobban teljesítést, hiszen Magyarország harcban áll!

A következő lépés itt is adja magát:

Ha már migránsok. Sok kellemetlen személyes élményed volt velük?

Mibe, hogy azt fogod hallani: hát nem, de láttam a tévében, az újságban, stb. És ismersz olyanokat, akiknek komoly gondjaik voltak? Valószínűleg erre is nemleges válasz érkezik. Ezen a ponton pedig eljuthatsz ide: Akkor lehet, hogy neked és a környezetednek nem a migránsok a legfontosabb problémája. Akkor mi? És már vissza is értél oda, amiről fentebb írtam. A szükségletek megfogalmazása.

Ha már Soros. Valójában ki az az ember és mit csinált?

Amikor ezt a posztot írom, a legvalószínűbb felelet az lesz, hogy ő hozza be a migránsokat az országba. Innentől pedig vissza is lehet kanyarodni a migráns-kérdéshez.

Merészebbek megpróbálhatnak még valamit! Előrukkolhatnak azzal, hogy valóban, Soros volt az, aki letelepedési kötvényt és azzal magyar állampolgárságot adott több mint tízezer külföldinek. Ezzel ő maga rengeteg pénzt keresett, a kötvények ára viszont Magyarországot és végül az adófizetőket terheli. Tényleg veszélyes ember ez a Soros, nem? És amint megérkezik a helyeslés, közölheted is: hát, ezt nem a Soros csinálta, hanem a Fidesz-kormány emberei! Itt egy rövid összefoglaló a történetről, de az internet tele van a történettel. Ez viszont már egy másik, bonyolultabb módszer arra, ahogy a Fidesz-szavazókkal beszélni lehet. Később írok még róla.

Ha már Brüsszel. Mióta EU-tagok vagyunk, rengeteg támogatást kaptunk az Uniótól, ezt Te is tudod. Hogyan segítette ez a rengeteg támogatás a Te életedet?

Erre se könnyű jó választ adni. Ha bármi konkrét példa elő is kerül, azzal vissza is lehet kanyarodni ahhoz a kérdéshez, hogy tényleg arra volt-e a legnagyobb szükség.

 

Elhangozhat még az a válasz is a beszélgetőpartnertől, hogy neki ugyan nem lett jobb, de hát tele van vele a tévé, az újság, minden, hogy jobb lett. Ekkor érdemes megjegyezni:

Akkor ezek szerint a környezetedben sokan vannak, akiknek tényleg jobb lett az élete, mióta a Fidesz hatalmon van. Szerencsés vagy, hiszen ha neked pont nem, ők bizonyára sokat tudnak neked segíteni mindenben. Bár nálam is így lenne!

Ezzel le is zárod a beszélgetést, válthatsz is a politikáról egy semleges témára. De már otthagytad benne a kérdést: vajon kinek lett jobb az elmúlt időkben?

 

Vigyázz! Amiket most írtam, nem az egyetlen lehetséges irányítása a beszélgetésnek és nem is működik minden Fidesz-szavazónál! Az első három típusba tartozók közül például soknak tényleg jobb lett az élete, és ők pont leszarják azt, hogy hány embernek nem.

Rengeteg kérdésre már csak a terjedelem miatt sem tértem ki. Ilyen például a rezsicsökkentés. Ezekkel kapcsolatban később írok gondolatokat.

Sokakban viszont lehet, hogy az fogalmazódik meg, egyáltalán hogyan lehetséges, hogy még mindig vannak olyanok, akik hisznek a Fidesznek? Erről fogok írni a következő posztban.

A bejegyzés trackback címe:

https://realresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr1112948055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.10.11. 20:09:38

Sohasem elég a demagógiából, igaz? :)
süti beállítások módosítása