A Fidesz márpedig leváltható

Még mindig nem késő!

Még mindig nem késő!

Nagy hibákat követett el a Fidesz!

Az ellenzék pedig kihasználhatja őket

2017. november 19. - Becky Weiss

Mások is, én is írtam már róla: a Fidesz az elmúlt években kizárólag a saját szavazóinak üzen a kommunikációjával. A rendszeres ellenségkép gyártás, hol Brüsszel, hol a bevándorlók, hol Soros, hol a civil szervezetek ellen a meglévő szavazóbázist stabilizálja. Ezzel tartják bennük a meggyőződést, hogy csak a Fidesz képes az országot vezetni.

Bár a kormány idehaza minden a közpénzek felhasználására vonatkozó kérdést és vizsgálatot cinikus módon elutasít, az Unión belül ez a magatartás már nem élt meg. Ezért történhetett meg, hogy idén Brüsszel befagyasztotta a Magyarországra érkező támogatások folyósítását. Erről például itt olvashatsz, de többen is megírták ugyanezt. A történet pikantériája, hogy lényegében már el is költötték azokat a pénzeket amik meg sem érkeztek! Ilyen körülmények között pedig aligha lesz a Fidesznek fedezete arra, hogy azt csinálja amit minden kormány szokott a választások előtt: hogy osztogasson!

Mi következik mindebből? És hogyan tudja ezt a helyzetet az ellenzék a saját javára fordítani?

A legfontosabb felismernivaló, hogy ha pár zsák krumplit leszámítva nincs mivel betömni a nép zsebét, amit egyébként pont ők ürítettek ki, és ha kormányprogram helyett már hosszú ideje csak uszítás folyik, a Fidesz nem fog tudni további szavazókat a saját oldalára állítani!

Ha megnézzük a 2014-es választások eredményeit, jól látható, hogy ha összeadjuk a Jobbik és az akkori Összefogás szavazatait (kb. 1,02 és 1,29 millió) az eredmény meghaladja a Fideszre adott voksok számát (2,26 millió). Ehhez képest a Fidesz szerezte meg a képviselői helyek kétharmadát. Szerintem aki nem elvakult fideszes és nem azért fizetik hogy a Fideszt fényezze, már ebből az adatból is láthatja, a magyar választási rendszer nem igazságos.

A döntő tényező az eredményben az egyéni választókörzetekben jelentkezett: az itt szerezhető képviselői mandátumok közül 96-ot a Fidesz szerzett meg, míg az Összefogásnak csak 10 jutott, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig egy sem! (Ha a listás szavazatok eredményeit nézzük, az ott kiosztott mandátumok száma 37, 28, 23 és 5, ami lényegében tükrözte is az erőviszonyokat.)

 

Jövő tavaszig aligha fog megváltozni a választási rendszer, ezért a jelenlegiből kell kihozni a maximumot. A rendszer kivonata például itt olvasható el.

A jó hír, hogy több Fidesz-szavazó tehát aligha lesz. Sőt, az sem biztos hogy a Fidesz ezúttal is ugyanennyi emberre számíthat. Öt nappal ezelőtt írta az Origo, hogy a nemzeti konzultációt addigra 1,125 millió ember küldte vissza. Bár az adat nyilván nem az összes Fidesz-szavazót jelenti, mégis árulkodóan alatta marad a 2014-es 2,26 milliónak.

A rossz hír viszont az egyéni választókörzetek igazságtalansága, ami egyértelműen az ellenzéki pártok ellen lett kitalálva. Nem csak a pártoknak, hanem minden szavazónak meg kell értenie a következőt! A Fidesz-szavazók egységesen fognak a saját pártjuk jelöltjére voksolni. Ahol viszont több ellenzéki jelölt van, azok, kivéve a Jobbik indulóját, valójában egymás elől veszik el a szavazatokat!

Pedig pont az lenne a lényeg, hogy minél több egyéni körzetet tudjanak megnyerni az ellenzéki pártok!

Ez a terv 2014-ben az Összefogás ellenére sem járt sikerrel, most pedig még az is kétséges, létrejön-e bármilyen összefogás.

De hát akkor mit lehet tenni?

 

Ha teljes összefogást nem sikerül megvalósítani, még mindig lehetséges az országra mint terepasztalra építve helyi szövetségeket alakítani. Ehhez viszont minden ellenzéki pártnak fel kell térképeznie az egyes választókörzetek erőviszonyait.

Magától értetődően lesznek olyanok ahol a Fidesz verhetetlen. Jóval kevesebb ilyen körzet van mint ahányat 2014-ben a Fidesz megnyert, ezekre viszont felesleges pocsékolni a pénzt és a jó jelölteket.

Akadnak viszont olyan területek is, ahol valamely ellenzéki párt összemérhető erejű vagy akár támogatottabb is mint a Fidesz. Persze nyilván hol a Jobbikról, hol az MSZP-ről, hol másokról lesz szó. E körzetekben e legerősebb párt jelöltje mögé kéne felsorakozni, vagy ha már ez nem lehetséges, nem akadályozni. A jelenlegi választási rendszer a közös jelölteket sajnos azzal bünteti hogy ha nem nyernek, a rájuk adott szavazatok elvesznek. Ezért kell egyetlen ember mögé állni és nem együtt jelöltet indítani. Az ideális az lenne ha ebben a Jobbik is részt venne, bár ennek kicsi az esélye. De magától értetődően, minél több párt vesz részt e folyamatban, annál jobb.

Mindazokról a körzetekről, amik az előző két típus közé esnek, minél többet kell megtudni és a lehető legjobban kell informálódni arról hogy az ott élőknek mik az igényei és a problémái. Ennek ismeretében talán az is kiderülhet, melyik párt részéről és ki lenne az ideális jelölt.

Ismét ugyanoda lyukadunk tehát ki: nem elég az ellenzéknek Budapestre koncentrálnia, hanem igenis el kell menni minél több helyre és foglalkozni kell az ott élőkkel is! Az előbbiek segítséget nyújtanak abban, kinek hová lesz érdemes. Nem szabad elfelejteni, azt, hogy nagyjából hol hány Fidesz-szavazóval lehet számolni, már előre tudni lehet!

 

Sokaknak talán illúziónak tűnhet mindez, de nem szabad elfelejteni hogy ha már csak egy megyében is sikerül megvalósítani ezt a fajta körzet-felosztást, már ott is elveszíthet az előző választásokhoz képest a Fidesz annyi körzetet, amin a kétharmad múlhat! Ha több megyére kiterjed mindez, az abszolút többséget is. Sőt a végcél is megvalósulhat, hogy elveszítik a választásokat!

 

Ez a néhányaknak talán szájbarágó stílusú írás viszont nem csak az egyes ellenzéki pártok tagjainak és támogatóinak szól. Hanem azoknak is, akik most még nem tudnak dönteni.

Mindenki világosan kell hogy lássa, az egyéni választókörzetek közül kell minél többet elvenni a Fidesztől. Ezt pedig mindenki azzal tudja segíteni, ha a szavazatát az ő körzetében induló legesélyesebb ellenzéki jelöltre adja le!

 

Emellett persze továbbra is fontos, hogy minél kevesebben szavazzanak a Fideszre. A következő posztban össze fogom gyűjteni, kik azok, akik semmiképpen nem járnak jól ha a jelenlegi kormányra adják le a voksukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://realresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr6613311503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása