A Fidesz márpedig leváltható

Még mindig nem késő!

Még mindig nem késő!

Ne etesd a trollokat!

2017. november 07. - Becky Weiss

Nagy visszhangot váltott ki a tegnap az Indexen megjelent írás, ami bemutatta, mekkora és hogyan működik az orosz internetes trollkomandó. Ebben a bejegyzésben a troll fogalmát az előbb linkelt írásban definiáltak alapján értelmezem.

Az, hogy ilyen kommandó Magyarországon is működik már régóta sejthető. Nyilván, mint a fent linkelt cikk írja, a jelenség az egész világra kiterjed, most azonban a hazai helyzettel kell foglalkozni.

Hogy már a bevezetőben, röviden megmondjam az alapigazságot: a trollokkal nem szabad foglalkozni! Ezt persze nekem is nagyon nehéz megállni, mégis muszáj így tenni.

De vajon honnan lehet tudni, hogy valaki troll?

Sajnos, mint mezei blogger vagy blogolvasó, százszázalékos bizonyossággal sehonnan. Tudom hogy léteznek olyan módszerek és szoftverek, amikkel behatóbban lehet elemezni egy-egy felhasználó aktivitását. De ezek nyilván nem állnak akárki rendelkezésére. Az enyémre sem. Ha így lenne, nem is lennének trollok, ugye?

Az önmagában meglepő volt, hogy a blogom még csak a második posztnál tartott, amikor az megjelent az Index címlapján. A semmiből előkerülő komment-tömeg nem lepett meg és nagyon is jól igazolta, trollok idehaza is léteznek. Az, hogy a hatásukra nem válaszoltam egyetlen kommentre sem, a látogatottságnak ugyan nem tett jót, de hát lesz még később elég olvasó itt. Tudom.

Viszont.

Hála mindennek, jó nagy mintát gyűjthettem már mostanra össze hozzászólásokból, és be is tudok mutatni néhány ismertető jegyet, ha trollokat kell azonosítani. Nyilván, lásd fentebb, amikor valamelyik hozzászólásra azt írom, hogy troll vagy hogy nem, az nem százszázalékos találat, de a magyarázatban benne lesz, miért vélem úgy, ahogy. Mindegyik példát a már említett második poszt hozzászólásiból válogattam. A teljesség igénye nélkül.

Lássuk!

Úgy gondolom a ballibeket ezekről a posztokról lehet megismerni: a másramutogatás, az önismeret és az önkritika totális hiánya, a fej seggben büszkén való hordása, ami szemmel láthatóan csak meglehetősen együgyű gyűlölködésben tud kiteljesülni.

Nem utálom ezért a posztert, inkább szánom.

(Rwindx)

Tipikus provokatív troll. A hozzászólásban megtalálható a ballib, mint kulcsszó. A komment lényege a poszt szerzőjének karaktergyilkossága. Erre mutat a legutolsó mondat is, amivel tessék-lássék módon próbálja elvenni az agresszív hozzászólás lényegét.

A felhasználóhoz freemail-es emailcím tartozik. Blogja nincs, 10 év alatt több mint 6000 hozzászólást produkált. Röviden beleolvasva kiderül, ezek mind politikai jellegűek.

 

Szokásos bullshit generátor: hergel ordenáré stílusban, és a cikk írónak a frusztráltságát önti ki.
Eleget láttam ebből a blogból.

U.i.: soha nem szavaztam a fideszre és nem is fogok.

(SnakadCharmer)

Ránézésre trollnak tűnik. Különösen a záró megjegyzése miatt. Hiszen miért kezdett el magyarázkodni, hogy nem is szavazott a Fideszre? Ha azonban megnézed a profilját kiderül, hogy alig egy év alatt összesen kilenc hozzászólásra futotta tőle. Ezek stílusa hasonlóan negatív azonban nem kizárólag politikai bejegyzéseknél szólalt meg. Ő valószínűleg ezért nem troll.

 

A bloggerekről is lehetne írni hasonló stílusban:

1. típus: elkezdett írni valamit még mielőtt kitisztult volna a feje a narkó után
2. típus: nem jött össze a parti, ezért gondolkodott hogy onanizáljon-e, de inkább az írást választotta

folyt. köv.

(Éhbérkommentelő)

Mint az első eset, a fő cél a szerző hiteltelenítése. Nagyon gyanús, hogy azért nem lett soha "folyt köv." mert nem reagáltam rá.

Freemail-es semmitmondó emailcím. Szórványos aktivitás. Néha eltűnik hosszú időre, néha sokat szól hozzá. Nem biztos, hogy troll, de ha az, akkor valakinek a sokadik accountja lesz ez, amit csak néha használ.

 

@karandash: "Ferenc Józsefet is megszerette a magyar, hiába volt megtorlás 1849-ben,"

Ugy van, most is lesz megtorlas, es az emberek szeretni fogjak. Mert a valasztas megnyerese utan, a Dunaba lovetjuk, az osszes tetves mocskos hazaarulo sorosberencet.

(Habony Árpád.)

Semitmondó emailcím, ezúttal gmailes. Troll. A feladata általában a provokálás, ezt pedig onnan tudni hogy ha valaki megnézi miket szólt hozzá másutt, ha beszédbe elegyednek vele hirtelen érvelni kezd. Következetesen és ügyesen használja a fontos kulcsszavakat, mint Soros, Gyurcsány, libsi, civil. Feltehetőleg sokadik account, régóta űzheti már az ipart.

 

A legnagyobb csoport - 90 % - kimaradt: akik számára a Fidesz a kisebb rossz, mert nem akarnak ballib országrontást.

(Maxval Birkaman)

Ha a troll fogalmát a poszt elején linkelt írásban definiált módon vesszük, nem troll. Az illetőnek blogja is van. Ezen érdekes módon az abortusztól kezdve Marton Lászlóig minden egyes közéleti kérdésben szélsőségesen illiberális nézőpontot képvisel. Azt, hogy pénzt kap-e a nem kevés energiával összerakott írásaiért valakitől, vagy magától hangoztatja ekkora vehemenciával azokat a nézeteit, amikkel semmilyen szinten nem tudok azonosulni, nem tudom eldönteni. Ehhez sokkal komolyabban kéne utánanézni a bloggernek amire nincs időm, de nem is célom.

 

Szerencsére az ellenzékre szavazóknak csak 1 típusa van:
Az idióta. Aki szerint léteznek csak mindenkinek jó döntést hozó politikusok, akik majd elhozzák a Kánaánt.
Sok sikert hozzá, elvtársak!

(A tudomány sosem téved)

Ránézésre semmi különös, semmi új. Viszont vettem a fáradságot és összehasonlítottam a hozzászólásait a korábban megvizsgált Habony Árpád nevű userével. Bár ez utóbbi kissé szélesebb témában mozog, bárhová bele tudja keverni a politikát. E két felhasználó ugyanazokat a kulcsszavakat és ugyanazokat a fordulatokat használja. Vagy ugyanott tanulták a trollkodás műfaját, vagy egy és ugyanaz a két felhasználó.

 

Ni csak a wesisz nácizik! Mond csak weissz mi közöd van a magyar szavazókhoz? Miért nem a palesztin problémával foglalkozol, az mégis csa közelebb esik hozzátok, mint a magyarok pröblémái?

(E.katolnai)

Az ember hajlamos lenne rögtön trollt kiáltani pedig ő biztos nem az. Lényegében burkoltan lezsidózott engem, nem mint ha köze lenne hozzá, az vagyok-e. Ilyet pedig egy fizetett troll nem csinál, mert erről a hatalom is tudja, hogy ellenszenvet kelt.

 

És 2018-ban harmadszor is megszopjátok a faszt!

(Helga Beauty Salon)

Rövid keresés felfedi, nincs ilyen nevű cég Magyarországon. Ha lenne, akkor sem engedhetné meg magának hogy ilyen megnyílvánulásokkal rontsa a saját hitelét.

Friss account, rengeteg hozzászólás, és ezekben megtalálni a már jól ismert kulcsszavakat. Talán ha reagálok itt is többet mutatott volna magából, de esetében egy rövid pillantás az aktivitására is elárulja, ő bizony troll.

 

Hogy miért nem érdemes a trollokkal foglalkozni, szerintem teljesen egyértelmű. Elég csak arra gondolnom, mennyi időt eltöltöttem ezzel a poszttal ahelyett, hogy hasznosabb témákról írtam volna. Ennek ellenére később lehet hogy pár szóban e kérdést is megválaszolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://realresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr4113199179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása